fredag 24 juli 2009

Tröja i regntider..

Sommar, sommar, sommar! Eller? Efter en vecka på landet där det var fint och regnigt och blåsigt och ja, allt en svensk sommar innebär. Barnen har badat och haft det skoj, vi har varit en dag på Kolmården (T gillade delfinshowen) och jag har läst pocketböcker och plockat blåbär och en massa kantareller. Mums!


Innan vi for skyndade jag mig att färdigställa bl.a. den här tröjan till T. Jag trodde innan att hon hade ganska gott om t-shirts, men det visade sig att det var en bristvara. Förra året hade hon en likadan, fast enbart sydd i den mönstrade trikån. Jag gillade den och trodde jag kunde knåpa ihop en till, men tyget räckte inte riktigt, så då fick det bli limegröna ärmar.
T är lite rolig just nu: när hon ser att jag sytt så säger hon "E min?" eller " E min!!" och kramar plagget. När man sedan tar fram det för att ta på det så vill hon inte ha det...! Hon vill välja själv så det gäller att lägga fram bra valalternativ...

Material: Hilcos trikå "Vivi Ête" från förra sommaren och limegrön hilco interlock. Cerise muddväv.

Mönster: Puffis topp från ottobre (sommar eller vårnumret-08) i stl 92.

Roligast: Den blev mysig!

Det finns en trist sak också: Jag gillar verkligen Vivi Ete-trikån och den finns inte mer: och det är bara remsor och pyttebitar kvar av min bit nu. Har dock inte hjärta att slänga det, kanske kan man göra någon liten applikation eller minificka av det...

tisdag 14 juli 2009

Elefantkjol


Fortsätter på elefanttemat. Snart finns det bara några få rester kvar av tyget som kanske kan bli applikationer någon gång. T är ju en kjolälskande dam så det fick bli en kjol till. Den blev dock lite väl lång så om hon inte blir en knubbis så kommer hon förmodligen att kunna ha den i åtskilliga år...förmodligen längre än vad hon tycker motivet är okej.

Material: Viskosjersey elefanttyg från SoS. Röd muddväv.

Mönster: Eget, som nog ska förkortas rejält. Stl. 86/92.

Roligast: Sval och skön kjol. Gick som på rulle att sy.

Nu måste jag återgå till lite iordningställande av huset...

söndag 12 juli 2009

Nattlinne ggr 2

Det var varmt...väldigt varmt...förut när dessa syddes. Stackars T hade inte en enda pyjamas eller ett enda nattlinne som var anpassat för sommar! Så jag sydde ett ärmlöst nattlinne, som jag hoppas kanske kan användas som klänning också, om det blir varmt igen och T inte vill ha den som nattlinne. Hon valde inte det här tyget nämligen. Hon fick välja mellan elefanterna och det randiga här nedanför och hon valde det randiga!

Det här nattlinnet har alltså redan hunnits användas flitigt och ligger just nu i tvätten. Tyget var perfekt för ett sommarplagg. Jättetunnt och svalt med andra ord. Ibland tvekar jag lite när jag ska sy i randigt, trots att jag tycker randiga plagg är fina, för jag tycker alltid att ränderna inte går ihop på något ställe...Men den här gången blev det bra! Dessutom gick det att sy dem när jag var själv med alla tre barnen, vet inte vad som hände, men det gick. Det har inte hänt igen sedan dess kan jag ju meddela...

Jag testade ett nytt mönster den här gången. Jag utgick från Ulla Welinders nattlinne för båda modellerna men kortade av längden något och förlängde den korta ärmen lite lite. Jag är nöjd, tycker att de sitter jättebra på T.

Material: Stretchiga röda elefanter och rosa/rödrandig singeljersey från SoS.

Mönster: Ulla Welinders nattlinne (från Sy och sticka 0-3 år) med nämnda ändringar, båda i stl 86/92. (2år).

Roligast: Det gick undan att sy de här två. Fastän det var singeljersey och krullade sig i kanterna så gick allt bra. Svisch, svisch så var två stycken färdiga!


Idag ska två sommarfödelsedagsbarn firas. Båda mina killar fyller år på sommaren när ingen är hemma så vi brukar "lägga ihop" firandet för släkten till en dag. Sedan firar vi dem på "rätt" dag (så de får en "egen" dag) och så får det bli kompiskalas senare när alla kompisar är hemma igen. Vad de fyller? Vet inte hur det gick till men äldsta fyller faktiskt 7 år och mellankillen 5 år. Var tog dessa år vägen?? Kan inte riktigt fatta att R börjar ettan i höst...stora killen...

torsdag 9 juli 2009

Soliga byxor


Passar bra att byxorna "lyser" när solen inte gör det. När det var varmt häromveckan så sydde jag dessa "candybyxor". De är väldigt stora i storleken så jag valde en storlek på själva "byxan" och en annan för benlängden. Jag sydde ett par förra sommaren (som T fortfarande kan ha!) och de var väldigt praktiska så jag ville sy några till den här sommaren. Nu är ju vädret allt annat än somrigt just nu, men kanske var det därför jag ville blogga om dessa för de känns lite "soliga" och lyser som sagt!

Material: Busilis orange med gula prickar från Neanobelle och gult poplintyg med vita prickar från Sundbybergs Textilcentrum.

Mönster:
Candybyxa från Ottobre. Stl 86, men stl 80 i benen (och de är ändå stora!)

Roligast:
T gillar de här byxorna och det är inga byxor hon försvinner i mängden i...


I tisdags tillbringade vi eftermiddagen på Tekniska muséet, p.g.a. dåligt väder. T sprang runt och beundrade gamla maskiner och sitt esse fick de allihopa inne på Teknorama, både den vanliga och sport-delen. T åkte rutschkana hela tiden (=bra, för då kunde man sitta still en stund), E och R vet jag knappt var de var...och samtidigt var det varmt och kvavt därinne. Under loppet av en timme fick vi springa på toaletten med dem 5ggr...och övriga tiden var de överallt! Då och då fick vi syn på en av dem, men då var den andra "borta". T hade vi hos oss hela tiden (hon är lite för liten för att få röja själv...även om hon gärna vill). Eller hade hos oss.....hon sprang runt och vi efter... Då och då tittade vi ut och såg att det var becksvart ute..och lagom till att muséet stängde och vi skulle åka hem så vräkte regnet ned! Det blev till att hämta bil och springa ut för att inte bli genomblöta på en gång! Åskan mullrade....
Men, det var en roligt eftermiddag och faktiskt inte för mycket folk och precis vad våra älskade "illbattingar" behövde: få springa av sig lite! Kan rekommendera ett besök.

Så mycket sytt har det annars inte blivit. När vi fått barnen i säng så har jag varit helt slut. Men ikväll tänkte jag försöka avsluta en del tillklippta projekt som snart kanske får kallas ufo:n...? Med tanke på att regnet vräker ned så är det dock lite svårt att sy somriga plagg..känns galet liksom!

måndag 6 juli 2009

Moln inne, moln ute...


..Och då menar jag faktiskt inte att dottern springer omkring i den här tröjan ute. Tänk, nu har maken semester också och vad händer? Jo, värmen försvinner som om den vore isglass en varm dag! Molnen breder ut sig och man ser betydligt mer moln än blå himmel.Den här syddes faktiskt för ett tag sedan men jag helt enkelt inte hunnit blogga om den. Funderande länge på vad jag skulle ha för muddfärg, det var så många som jag ville ha så det får väl blir fler saker i det rosa molntyget, men jag valde till slut brunt.
Lustigt det här med rosa egentligen. T får ibland välja bland saker, tyger osv och hon har på sista tiden börjat välja mycket rosa...förutom den turkos/orange/blommiga kjolen då, den vill hon ha oavsett vad hon har på sig för övrigt. Det är en bestämd dam härhemma också, som försöker köra med storebrorsorna (hon lyckas inte helt...).

Material: Jny´s rosa molntyg förstås. Brund muddväv.

Mönster: Ottobre stl. 92. Funderar dock på att förlänga det lite och öka halsringningen något.

Roligast: När man syr i molntyget så poppar det hela tiden upp massa idéer som man vill prova..frågan är väl vem som ska ha alla dessa plagg (om man nu skulle förverkliga alla idéer..)? Ett barn kan ju inte använda hur många plagg som helst...


Får väl avsluta med: Moln ute, moln inne, men sol i sinne! Eller?

fredag 3 juli 2009

Sverige-kanin set?


Det verkar inte vara så många som har köpt just denna färgkombination av kanintyget, och jag var själv lite förvånad över att jag valde denna. Av någon anledning så slår inte färgkombon gult och blått i Sverige när det gäller kläder och inredning har jag hört. Men jag tycker att det blev jättefint! Min första tanke var att sy tröjor till 6 juni men det hanns inte med så då fick det ligga på hyllan ett tag...och då bidde det en kjol också till min kjolälskande dam härhemma...
Egentligen så matchar inte klarblå mudd exakt, men det gör inget faktiskt, det tar upp en nyans som inte finns, men ändå är där, om ni förstår vad jag menar??

Material: Gult kanintyg med blå kaniner från Jny. Klarblå mudd.

Mönster: t-shirt i stl 92 från Ottobre. Kjol stl 86, eget mönster.

Roligast: Att sy i det gul/blå kanintyget och att det blev så härligt.



Här har precis värmen brutits av ett förmiddagsåskväder, men nu klarnar det upp igen. Fast jag har hört att det ska komma fler skurar och åska...vi får väl se. E var måttligt förtjust i åskan och satt med händerna för öronen, lite tårar också, tätt tryckt mot mig när det var som värst...Man minns ju hur det var när man var liten, åska var spännande men också läskigt: skräckblandad förtjusning...
Det fanns en fördel med åskan också, det blev städat i barnens rum...och tro mig, det behövdes...
En annan fördel med att det inte ska vara lika varmt en period nu är väl att man kanske orkar ta tag i lite saker...man blir så seg i värmen och vill bara sitta och jäsa...

onsdag 1 juli 2009

Klänning...igen!

Den här klänningen är i samma modell som den bruna molnklänningen (se tidigare inlägg). Den här gjorde jag dock lite större i halsringningen. Älskar sådana här klänningar, de är så praktiska på sommaren: Är det varmt kan man använda bara klänningen, är det lite svalare så har man ett par tights under: Vips! Nöjd T!
Jag älskar blått...och här har jag också försökt tänka utanför det vanliga "matchandet" när det gäller muddarna. Jag tycker att det ibland är lätt att "glömma bort" vissa färger som skulle piffat upp en klänning/tröja, mer än t.ex. blått och vitt skulle har gjort på den här klänningen.

Material: Vit- och sommarhimmelsblå randig e-slöjds trikå (och nä, mina e-slöjds trikåer har aldrig noppat trots krävande användare...), cerise muddväv.
Mönster: Eget i stl. 92
Roligast: Att det blir precis som man tänkt sig!


I morse var det mulet när jag gick upp och fick höra sedan att det regnat tidigare, men det syntes det inget av. Vädret sa tunna slöjor...ha! Min erfarenhet när det gäller väderleksuttryck är: Halvklart = helmulet, möjligen kan man se lite lite blått men dit når aldrig solen, tunna slöjor= mulet. Enstaka stackmoln= ganska så många stackmoln, särskilt på em. Tycker ni jag klagar? Lite kanske, men det verkar som om meteorologerna och jag inte alltid tolkar orden lika... Men det ser bättre och bättre ut så det blir nog finare (i.e. mer sol) Jag vill ju inte att det fina vädret ska lägga av nu...jag älskar soligt och varmt så för min del får det gärna fortsätta resten av sommaren, ja, möjligen någon regndag då och då för grönskans skull...
Dessutom är det roligare för barnen när det är fint väder..regnigt och de har betydligt tråkigare..

Nä, nu ska jag fundera på vad jag ska sy ikväll!