torsdag 26 juni 2008

Lovade bilder på kanintyget...




Nu har jag tagit en bild på kanintyget, från Åhléns, som jag lovade. Dessutom passade jag på att ta en bild på en del andra tyger som låg på samma plats. Det är en hel del trikå/jersey och det jättefina uggletyget, nytryck, med ursprung på 70-talet, i tre olika färger. Jag har faktiskt inte sytt i det ännu men det ligger på tur.
En bild ligger på fel ledd, men i sammanhanget kanske det inte gör något? Detta är dessutom bara en bråkdel av de tyger jag har, men min ambition är ju inte att lägga upp bilder på alla mina tyger, utan på färdiga plagg!

Tyger:
Kanintyg (ej trikå) från Åhléns
Randig trikå, från Nea Nobelle. Sk. Campan.
Enfärgad (lime) interlocktrikå och easy cotton (ett tunt sommartyg perfekt till t.ex. byxor) från Nea Nobelle.
Tingelingtyg från Tradera.
Uggletyg, trikå, i tre olika färger(rött, brunt och marinblått tryck) , från Jofotex.
Blommig viskosjersey från Sundbybergs Textilcentrum.

Present till en sexåring.



Denna knytklänning ska till en 6-åring nu på lördag. (Kalaspresent). Jag hoppas att hon blir nöjd och att den passar, för jag har bara haft hennes längd att gå på när jag valde storlek.

Mönster: Meedom stl 7år (från 116 cm till 122cm) form 1,5.
Material: Disney-prinsess tyg från Jysk. Egentillverkade snedslåband. Resårband. Namnlapp.
Bäst: Det mesta. Den här modellen är lättsydd.
Sämst: Att jag faktiskt var tvungen att göra snedslån själv. Jag hittade ingen som matchade. Men nu blev det å andra sidan så mycket snyggare. Lite orolig är jag också för storleken, man vill gärna att mottagaren ska kunna använda den på en gång...och inte nästa sommar.

Fler alster!










Eftersom jag oftast hinner med att sy fler plagg än jag hinner uppdatera bloggen så får det bli en samling igen! Problemet ligger nog i att jag så himla gärna vill kasta mig ned i sygrottan och sy sy sy på mina olika projekt..så då hinner jag färdigt med en hel del plagg innan jag hinner med att både ta kort och lägga ut dem här men jag ska försöka bättra mig!

Sydde två skjortor till killarna. En med spidermantyg och en med tyg med motiv från "Bilar". Tillhörande piratbyxa fick det också bli. Det var killarnas egna val av tyg. De blev nöjda båda två. Till T. har jag hunnit med en muminklänning och en midsommarklänning. Midsommarklänningen var inte riktigt planerad -men när jag såg tyget så var det ett måste att få till en klänning av det- fort! Sedan har R. fått en del piratbyxor klara- de har legat tillklippta ett tag och jag kände att jag ville bli av med det dåliga samvetet...

Piratbyxorna:
Mönster: Meedom och lite egna modifieringar...1 par i stl 6år form 2 och två par i 120, och ett par i form 1 stl 4 år.
Bäst: Att de äntligen blev klara och att R och E. blev nöjda.
Sämst: Att det är så tråååkigt att sy knapphål-måste komma på något annat sätt att fixa dragsko-men jag tror inte att det finns...!

Skjortorna:
Mönster: Meedoms Form 2 med krage i stl 6 och 4 år.
Bäst: Att de blev så fina och att de var förvånansvärt lättsydda-men så gjorde jag heller inga fickor.
Sämst: Att jag inte riktigt fick till den ena skjortans knäppning som jag ville. Det syns lite vid kragen men kanske är det bara jag som ser det!

Klänningar:
Mönster: Meedom båda två med lite ändringar. Stl. 74 i midsommarklänningen och 80 i muminklänningen.
Bäst: Att midsommarklänningen blev så bra. Är jättenöjd med hur jag löste knäppningen på axeln: jag gömde tryckknapparna i fodret så de inte skulle synas.
Att T. älskar muminklänningen
Sämst: Att muminklänningen blev alldeles för lång. T älskar den så jag måste göra en till....för den här fastnar hon i när hon leker och det går ju inte an!

Puh! Hoppas att allt kom med nu!

Strandshorts och candy-byxor



Igår hann jag faktiskt sy både shorts och byxor trots att jag började sent. Tänk vad härligt det är att sy i vissa tyger när man känner kvalitén. Då är det värt de extra kronorna tyget kostade i inköp...Kunde dock inte riktigt bestämma mig för vad för muddkant jag ville ha på strandshortsen..det var fint med så mycket! Men till sist blev det starkturkost och jag tycker faktiskt att det blev bra. Har blivit inspirerad av en del andra bloggar (alla??) som har bäst-sämst så jag tänkte testa det jag med!

Mönster: Båda är från Ottobre.

Bäst: Att lilltjejen passade så himla bra i shortsen och att det gick så lekande lätt att sy båda.

Sämst:
Att jag inte hade matchande rosa tråd till vare sig byxor eller shorts så det blev en kompromiss...tråden jag hade duger men det är inte rätt nyans!

tisdag 24 juni 2008

Så fint kanintyg!

Jo, jag vet, inköpsstopp...tyghörnan svämmar över, men detta tyg kunde jag inte motstå! Var på Åhléns idag för att inhandla akrylatväv till ett förkläde jag lovat min pappa att göra. Vad ser jag i tyghyllan om inte ett alldeles underbart sött kanintyg! Rött med vita små urgulliga kaniner. Jag hejdade mig visserligen och köpte bara 1,5 m...vet ej om jag kommer ångra mig men det är ju så fullt i tyghörnan! Dessutom har jag beställt elefanttyg från Jofotex för det kunde jag heller inte bara missa! Tur att det inte kommer förrän i slutet av juli...

Hittade lite annat smått och gott också. Nu är det ju rea överallt så nu kan man fynda det mesta. Apropå fynd så lyckades med att fixa mitt första riktiga fynd på Tradera häromdagen: Boken Vi syr åt småbarnen för ynka 6 kr!! Komplett! Men det var väl min tur att få fynda riktigt ordentligt. Nu längtar jag bara efter att den ska dimpa ned i brevlådan innan semestern.

Ska försöka lägga in lite bilder ikväll, både plagg och det härliga kanintyget.

söndag 22 juni 2008

Tillklippning

Nu är det många saker, återigen !, som har hunnits med. Men de återkommer jag till när jag lägger upp bilderna!Jag kan dock smyga ned att min egen klänning till sist blev bra(efter en del diskussioner kring blixtlåset...jag förstår inte varför blixtlås och jag inte riktigt kommer överens...förutom när jag sätter dem i jackor) användes när vi firade 5-års bröllopsdag...

Just ikväll ska jag klippa till ett par piratbyxor till E, i nya tyget med "Bilar". Sedan har jag en hel hög med tillklippta sommarbyxor som ligger och stirrar stint på mig. De tänkte jag också skulle få bli kvällens projekt...

En sak till ska jag försöka hinna med: klippa till en kalaspresent: en knytklänning i rosa disneyprincess-tyg....inbjudan vi fick kunde inte vara mer rosa och glittrig och prinsessig..så jag tror att denna klänning ska gå hem. Tjejen ifråga fyller 6 år så hon är väl i värsta rosa perioden (?). Är bara lite osäker på hur stor jag ska göra den. Men hellre lite för stor än för liten!

torsdag 12 juni 2008

Sommarfest på dagis

Sitter just nu och passar ugnen. Det ska bli sommarfest på dagis och fikakorg måste medtagas. Så nu är jag bullmamma, kakor står i ugnen. Fast några bullar blev det inte: bullmamman hade glömt att mjölken var slut..!

Har ändrat färger i bloggen igen. Är inte hundra nöjd ännu, men vi får se hur jag tycker det här känns.

Igår kväll orkade jag inte sy någonting: illa för nu blir det lite stressigare med min klänning. Men jag tror att jag får ihop den på en kväll, förutom blixtlåset då. Upptäckte nämligen att jag inte har något lämpligt...får se om jag kan övertala min käre man att åka förbi tygaffären en kväll....:-)

Måste erkänna att jag annars är mest sugen på att klippa till klänningen i mumintyget som jag köpte. Tror det ska få bli en enkel förklädesklänning men lite längre, så den räcker längre. Jag vill inte ha för mycket rynk för då ser man ju inte de fina mumintrollen.... Har också funderingar på om jag ska göra en liten hätta till, men det får vi se. T behöver egentligen inte vare sig klänning eller hätta men vad gör man när man bara måste?

Har några andra fina tyger som jag dock sparar till i höst. Ska bli lite mysiga byxor och tröjor/tunikor. Lustigt förresten att jag inte har kommit mig för med att sy något i den numera, tror jag, riksbekanta uggletyget. Tygerna ligger tvättade och klara men jag kan liksom inte riktigt komma mig för vad jag vill sy. Det lutar åt en kortärmad tunika till T, men ja...hm

Nä, nu måste sy-mamman ta en paus och åter bli bullmamma. En kardemummakaka till behövs. Sedan får det lov att räcka!

onsdag 11 juni 2008

En bild till..på den ena vårgröna/vitrutiga seersucker piratbyxan.


Oj vilken lång titel...Sista bilden ville inte följa med. Så här kommer den.

Nya alster....






Åkte med maskinen till återförsäljaren, vi trädde och donade, den sydde illa, men plötsligt så funkade den perfekt. Ingen är mer glad än jag.

Så hann jag då sy nästan allt jag skulle till söndagen och onsdagen. R´s kortärmade skjorta blev klar, E´s piratbyxor och T´s klänning och matchande solhätta hann jag också med. Klänningen blev jag inspirerad av när jag var inne på Gekkos, tror jag, blogg. Ber om ursäkt om det inte stämmer...! Rapalloklänning tror jag den kallades. Men jag ville inte ha den så urringad och gjorde hellre ett halssprund med knäppning för att undvika det. Blev ganska nöjd. Egentligen hade jag velat ha blått foder men det var stört omöjligt att hitta den blå nyansen så det matchande.

Sedan blev det två par byxor till T, egentligen skulle de varit i piratlängd men T har så korta ben...men det gör inget, nu håller de ju längre! Gillar båda sorterna, de med resår i nederkanten och de utan. Det ligger ett par turkosa tillklippta också men de har jag inte rätt tråd till ännu.

Det grönvit rutiga seersuckertyget räckte till en knytklänning också. Var kul att får prova min skråbandsvikare, men fy vad trist att sitta och sy ihop tygbitarna till remsan. Inte något man gör för de vanliga färgerna direkt. Men slutresultatet blev bra. Är lite fundersam på klänningens vidd dock: skulle nog vilja ha knytbanden lite högre upp på axeln så de inte ramlar av så lätt...och så är den rynkade delen lite för bred: men klänningen blir ju luftig iallafall...! T gillar den dock och längden blev för en gångs skull perfekt. Ska prova att modifiera mönstret lite och sy en ljusblå.

På tur just nu ligger faktiskt något till mig själv för ovanlighetens skull. Vi ska fira vår 5:e bröllopsdag och jag kände för något lite extra fint...så en syrenlila/rosa (det var det tyget jag hade hemma)halterneckklänning hoppas jag att jag hinner sy...Kanske kommer en bild.