onsdag 30 december 2009

Gott Nytt År!

Hittade ingen bra bild, men vill ändå passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år!
Har sytt en del men inte hunnit ta kort så det får komma efter allt nyårsfirande!

onsdag 23 december 2009

Julstassen och God Jul allihopa!


Denna stass ska lilltösen bära imorgon på Julafton har jag tänkt (med en snart treåring så vet man aldrig om det man tänkt blir verklighet dock). Till stassen ska det också höra ett par vinröda tights som väl får bli klara i natt eller möjligen imorgon förmiddag...


När jag såg detta tyg var jag bara tvungen att ha det och sedan har det legat till sig. Att det skulle bli en klänning visste jag redan, men att det skulle bli själva julaftonsstassen var jag inte på det klara med förrän nu.Tyget var väl inte direkt en dröm att sy i, maken till fnasande var det länge sedan jag var med om. Det var bara att dra fram dammsugaren och sanera syrummet och maskinerna efteråt! Till klänningen sydde jag en vit baströja i benvitt/chalk. Och som sagt, ett par vinröda tights hör till. Sedan hade jag en liten bit kvar av tyget, men det får ni se senare vad det blev.

Material: Velvetin med vinröd bas från Hilco, interlock benvit, hilco, vinröda kantband.

Mönster: A-line från Meedom i stl 86 (dvs 92), långärmade tröjan är ottobres creative t-shirt den smala modellen i stl 92.

Roligast: Härligt tyg som inte känns traditionellt juligt men ändå passar nu, men även sedan.


Annars har dagen varit full med julstök. Granen har pyntats och julpyntandet har gjorts. Nu försöker pirriga barn att sova, med olika resultat.
Och jag ska ägna mig åt att slå in julklappar (om inte det tassar upp för många barn...)!

God Jul på er allihopa!

lördag 19 december 2009

Pricksjuka?


Prickglädje snarare! Gillade det prickiga busilis-sweatshirttyget, det är så mjukt, och ville sy en kjol till min kjolgalna tjej. Eftersom kjoldelen bara har en enda söm, som jag satte i sidan, och jag kom på att jag ville ha den sömmen i sidan efter jag sytt ihop den, så fick jag sy dit min namnlapp på det "gamla" sättet. Men det är också fint tycker jag. Sedan är jag alltid bra på att sy midjemudden liiite för stor. Men å andra sidan så räcker kjolen desto längre nu och det är inga problem att ha den nu - så det är väl perfektionisten i mig som talar.


Och vad har man till en prickig kjol om inte en, i färgerna omvänt, prickig tunika? Min lilla tjej ser verkligen härlig ut när hon studsar runt (hon studsar en hel del när hon är på gott humör) med setet. Sedan följde det med på till dagis och sedan fick det hamna i tvätten....men det gör inget, kläderna är ju till för att användas! Men jag kom på att jag nog ska sy en brun kjol med rosa prickar på också. För brunt tål ju lite mera...

Mönster: Kjolen: ottobre höst -09 i stl 92. Tunikan: äldre ottobrenr, minns ej vilket, något förlängt och ändrat i halsringningen. Stl. 92.

Material: Prickigt busilis sweatshirttyg hilco. Brunt med rosa prickar och rosa med bruna prickar. Muddväv.

Roligast: Alltid kul att sy något som T gillar direkt när man vill prova.


Annars är det givetvis julstök som gäller. Idag har det dekorerats pepparkakshus, bakats en jättesats pepparkakor, bakats fruktkaka och handlats julmat... Hade tänkt sy lite ikväll men fastnade med en tidsplanering och nu är jag alldeles för trött. Men kanske, kanske lite imorgon?


Om bilderna: Vet inte varför det är massa vita fläckar (ser ut som suddgummifnas) över den bruna tunikan, men de finns inte där i verkligheten iaf!

söndag 13 december 2009

Ryssmössa eller korg?


Jag fick en beställning på en brödkorg. Jag har ett bra tag tänkt sy en sådan till mig själv men det har inte blivit av. Men en beställning gör att man får tummen ur... Det blir helt enkelt gjort. Och hur svårt kan det vara? Tillräckligt tydligen. Det första försöket (som inte finns med på bild) blev allt annat än bra. Jag hade tänkt lite för mycket, tänkte att jag skulle vändsy hela brödkorgen. Och det var ju smart. Nästan. För det blev inte bra. Makens kommentar var: Du kan ju använda den som ryssmössa! Modell jättestor.


Men skam den som ger sig! Jag räknade lite till. Klippte till en ny och nu vändsydde jag den inte. Och nu är jag nöjd. Jag hoppas att beställaren blir nöjd också. Det blir nog fler brödkorgar (helst inte ryssmössor) men först har jag en hög tillklippta grejer att sy färdigt. Tillbringade kvällen igår med att rita, klippa till, bli ännu mer inspirerad och klippa till ännu mer...så nu måste jag verkligen sy som en galning, för den del saker är ju liksom bra om de blir färdiga innan jul.

Material: Brunt lintyg (färgen var jättesvår att få till på bild därav två bilder i inlägget), svart mellanlägg, plattvadd.

Mönster: Eget med inspiration av många andras brödkorgar. Tack dock till Gekko för hennes tutorial. Den hjälpte till!

Roligast: Att det ändå till slut gick bra. Och att slutresultatet inte kan misstolkas som en ryssmössa....


Annars har helgen gått åt till återställning efter den otrevliga förkylningen jag åkte på. Genomlevde Luciafirandet på dagis i fredags med 2 alvedon och tjocka kläder...Idag var vi dock tvungna att handla julklappar. Nästa helg kändes lite väl nära inpå och vi brukar alltid får hjälp med barnvakt så att vi kan åka iväg själva utan alla barnen. Det gör det hela något enklare av någon underlig anledning....Så tack Farmor för barnvaktshjälp den här gången!


Psst..ni som är riktigt observanta ser förstås att det inte är min vanliga namnlapp som sitter på brödkorgen. Jag har faktiskt ett set med namnlappar som jag brukar sätta på annat än kläder. Dessa beställde jag i början, sedan har det blivit de andra för hela slanten, men jag har kvar av dessa...

torsdag 10 december 2009

Tuffe tuffe tåg-klänning


Mer klänningar...ja, när jag ändå hade mönstret framme så satte jag saxen i många olika tyger. Jag var bara tvungen att testa tågtyget, även om det inte riktigt har känts som en favorit här hemma. Den blev jättemjuk och det jag verkligen är nöjd med på den här klänningen är halsmudden. Jag har länge haft en bit muddväv i stark orange som inte passat till något. Men nu- den är exakt rätt nyans. Precis samma som tågen! Underbart!

Tyvärr klippte jag lite i ena hörnet här, med kameran vill säga, men modellen är ju inte okänd så det gör väl inte så mycket.

Material: Tåg-tyg från Jofotex. Muddväv från Sundbybergs Textilcentrum.

Mönster: Same as usual: Welinders i stl 2 år.

Roligast: Som sagt, att muddväven jag hade hemma, och har retat mig på att jag köpte eftersom den inte matchat något hittills, var perfekt!


Annars är väl allt sämst just nu: var ju hemma igår med förkyld T. Idag är det jag som är dunderförkyld, passar ju bra, har jag ju tid med....Men jag ska väl eg. inte klaga. Har inte haft en enda ordentlig förkylning på hela hösten. Men farao att det ska ske precis samma dag som vi har julbord på jobbet....Jag får väl fortsätta sova.

onsdag 9 december 2009

Klänningar i parti och minut....

Ja så hann jag då fotografera alstren också! Själva bloggandet har jag inte hunnit med på sistone som säkert har märkts...men nu med sjukt barn hemma idag så blev det lite tid... Den översta klänningen är väl egentligen en tunika. Jag har insett att jag helt enkelt älskar det "nya" uggletyget med lite lycra i. Det håller ihop så bra. Finns väl egentligen inte så mycket mer att säga om modellen. Favorit i repris helt enkelt.


Här tog det lång tid att få till en bild som åtminstone dög hyfsat...mörkt inne, modell som hade egna idéer om hur hon skulle stå...och ja, ni förstår...! Har haft flodhästtygerna liggande länge utan att använda dem men nu blev det äntligen av. Det här skulle egentligen bli ett nattlinne, tror jag, men T gillade den så nu är det visst en klänning istället...? Valde en annan muddväv än vad jag brukar och även om jag sträckte den som sjutton så blev halsringningen lite väl fladdrig, i mitt tycke. Men nu gör jag inte om den. Tror att soon-to-be 3-åringen inte uppskattar det faktiskt....Kläder man fått ta på sig är liksom inte återgivningsbara...


Material: uggletyg med lila ugglor (lycra) från Jofotex, Senapsgula flodisar från samma ställe.
Muddväv från SoS och hilcos? (det var iaf den bruna som inte var så samarbetsvillig)

Mönster: Gamla vanliga Welinders...Både förkortat och fixat och trixat lite med.. Stl. 2 år.

Roligt: Det bästa den här gången var den underbara känslan av att sitta och sy i flera timmar....plagg på plagg som jag klippt till blev klart. Jag hittade också ett ufo som faktiskt är nästan klart nu.


Nu ska jag ta itu med lite mönsterkonstruktion och några beställningar och lite presenter och ...ja, just det, skulle man sova också? Vilken trist uppfinning....;-) Och javisst, julklappar och jul också!