fredag 21 maj 2010

Äntligen sytt!




Ibland blir det inte mycket av det man önskar. Som t.ex. när man har mycket på jobbet och helt enkelt inte hinner sy. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ha en "vit sy-månad" men så blev det. Idéerna fortsatte att komma och lusten fanns där men varken tid eller ork. Därför var det extra roligt att få sy denna gång.

R skulle ha gammaldags skoldag och ha tidstypiska kläder. Vilket gyllene tillfälle att slå flera flugor i en smäll! Alla barnen behöver sommarplagg och med skolavslutningar och liknande i antågande är också behovet av lite "finkläder" större. För att få R lite mer entusiastisk fick han själv välja byxtyg och färg. Vi pratade modeller och bestämde: så enkelt som möjligt.

Jag ägnade lite tid åt att fundera på modellförslag och mönster. När man gör det så dyker det alltid upp annat också- har ni tänkt på det? Jag hade inte tänkt att sy en keps...jo, lite fanns tanken där men idén bubblade mest i bakhuvudet. Sedan kom värmen och jag tänkte att keps kommer att behövas- och inte kan man ha en spidermankeps vid ett sånt här tillfälle. Så när jag hittade mönstret avgjorde det saken: det ska bli en keps också!

Byxorna är enkla piratbyxor med fickor i sidan och resår. Mjuka och sköna att ha på sig. Skjortan är sydd med sprund uppe och egentillverkad snedslå i halsringningen. Knäpps fram med en enkel knapp. Sydd i det typiska randiga sommartyget som alltid finns överallt. Genomvävt så att färg och mönster är exakt lika på båda sidorna. Jag vet att detta tyg heter något speciellt men det har slunkit ur minnet för tillfället.

Kepsen är en helt underbar modell. En riktig buskeps! Nu var det lite pyssligt att sy den. Ser ju lätt ut men det blir en hel del smådelar och ett antal sömmar. Den är fodrad med beige lakansväv. Resår bak i nacken för bättre passform och tjockare vliseline i skärm och i det smala bandet runt huvudet.
Jag är riktigt nöjd faktiskt. Tycker att kepsen blev pricken över i och han var så fin och cool i den. Dagen blev lyckad. Nöjd son. Nöjd mamma som äntligen fick sy. Fantastiskt väder. Kan det bli bättre?

Material: Beige bomullstyg med mjukare rätsida från Sundbybergs Textilcentrum, blåvit randigt "kadett" tyg från Åhléns, knapp från gömmorna, vlieseline från Bibbis textil.

Mönster: Piratbyxorna från Welinders Sy och sticka barnkläder 4-10 år, stl. 122. Lite egen ihopsatt kombination av fickor. Gjorde dem dessutom lite smalare i passformen än vad originalet är. Skjortmönstret är också från samma bok men med egen lösning på sprund och snedslå. Stl. 122. Kepsen är från Ottobre nr4/07, just det numret är riktigt bra!, stl. 52 cm men den var stor i storleken så jag fick korta av resårbandet bak rejält för att den skulle sitta bra på huvudet. Jag tror att jag t.o.m. skulle kunnat kortat av det lite mer ändå, eftersom den glider lite nedåt så den hänger lite på öronen.

Roligast: Ja, det har ni väl redan förstått? Att få vara lite kreativ och sy igen förstås! Och att kepsen blev så bra om man nu får säga så själv!


Annars njuter jag av den underbara värmen, njuter av att inte behöva ha jacka ens på morgonen, njuter av att se en blå himmel och sol flera dagar på raken... Barnen njuter också och tjatar redan om att ta fram poolen... Maj är annars en galet hektisk månad. Det är utflykter och idrottsdagar och picknickar och trivselträffar och jag vet inte vad. Trevligt men väldigt mycket på en gång...

Psst...japp, barnen är anonyma här i bloggen! Därav den fantastiska "retuscheringen" av bilderna den här gången.Men kepsen gör sig bäst på! Den observante ser säkert också att det inte sitter några "FiaS"-lappar på kläderna. Det beror på att jag inte tyckte att det passade när det var "gammaldags skoldag", men tanken är att sy dit dem nu efteråt.

onsdag 19 maj 2010

Vad har hänt??!

Tja, mycket jobb och mycket hemma har gjort att jag inte sytt på en månad!!! Galet!!! Men...de två senaste dagarna har jag sytt (alltför sent på kvällarna dock..) och återkommer med bilder snart! Nu ska jag nämligen iväg med jobbet och ha det trevligt....fast vad tar man på sig i hettan...vansinnigt kvavt är det här i allafall! Pust! Men hellre det än regn och rusk och kyla!

Vi syns snart!